blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG dest
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Dest



Aplikácie a hry pre Windows Phone 7 - úvod
pridal Dest 25.12. 2010 o 0:04



Windows Phone 7 je celosvetovo ešte v plienkach a na Slovensku by sa dal prirovnať k nedostatočne vyvinutému predčasne narodenému dieťaťu. Kopec vecí nám tu proste chýba. Rozhodol som sa založiť sekciu, v ktorej sa Vám budem snažiť priblížiť aplikácie a hry, ktoré môžete používať už teraz. Pokúsim sa priniesť krátke popisy aplikácií a hier, ktoré by Vás mohli zaujímať, zhruba každý týždeň.

 

O čom bude táto sekcia sme si už povedali. Teraz by sme sa mali pozrieť na konkrétne aplikíácie a hry, no ešte predtým sa musíme dostať na Marketplace a o tom, ako sa naň dostaneme, si povieme v tomto prvom článku.

 

1. Založenie Xbox Live ID konta

2. Nastavenie telefónu

3. Zune

4. Windows Phone 7 Marketplace

5. Problémy

 

 

1. Založenie Xbox Live ID konta

 

Ako Slováci máme tú smolu, že pri vzniku nových produktov a služieb sa len málokedy ocitneme v skupine podporovaných krajín ako prví. Nie je to iné ani v prípade Windows Phone 7. Nové telefóny nie len, že nedisponujú Slovenskou lokalizáciou UI, ale ani len nemajú Slovenskú resp. Stredoeurópsku klávesnicu, takže na nej nezadáte písmená ako napríklad š alebo č. Podobné je to aj s podporou Windows Phone Marketplace, kde náš región opäť nie je podporovaný. V súčasnosti prebieha petícia za to, aby Microsoft odomkol Marketplace pre všetky regióny, no či bude mať aj reálny dopad na rozhodnutie MS v tomto smere je otázne.

 

Kým sa niečo zmení, máme len jednu možnosť, a to vytvoriť si konto v inom regióne. Najčastejšou voľbou sú US - Spojené štáty, alebo UK - Veľká Británia. Pri telefónoch je relatívne jedno, pre ktorý z týchto regiónov sa rozhodnete, rozdiely nastávajú ak sa rozhodnete toto konto využiť na konzole Xbox 360 a je možné, že isté rozdiely sa nájdu aj pri používaní služby Zune. Každopádne ak plánujete využívať platené služby, tak pri US konte Vás môžu služby výjsť lacnejšie.

 

Pri vytváraní konta Xbox Live ID odporúčam dodržať nasledovný postup:

1. Vytvorenie konta Live ID na stránke http://account.live.com - dajte si pozor aby ste zadali krajinu US alebo UK a aby ste použili reálnu adresu, nemusí to byť adresa nikoho, koho v danej krajine poznáte. Odporúčam použiť Google Maps a zamerať sa na hlavné mesto danej krajiny a štvrť s biznis zameraním, kde sídlia firmy, najlepšie veľa firiem v jednej budove. Takúto adresu potom použite pri registrácií Live ID konta.

2. Prihlásenie sa týmto novo vytvoreným kontom na stránke http://www.xbox.com a previesť Live ID na Xbox Live ID priradením Gamertagu. Tu si zvolíte svoj Gamertag, ktrorý budete automaticky používať pri hraní Xbox Live titulov na vašom WP7 telefóne alebo Xboxe 360. Na hranie a sťahovanie hier z WP Marketplace nepotrebujete Xbox Live Gold predplatné. Stačí vám bezplatné Xbox Live Silver členstvo.

 

 

2. Nastavenie telefónu

 

Pri prvom spustení telefónu je veľmi dôležite, aby ste použili toto novo vytvorené konto ako prvé konto v telefóne. Iba prvé konto vám totiž umožní prístup na Xbox Live, Zune a Marketplace. Synchronizáciu kontatkov, mailov a kalendárov nie je potrebné zapínať, no vrelo to odporúčam, pretože sa vám takto budú kontakty pridané do telefónu automaticky ukladať do konta Live ID a napríklad pri výmene telefónu za iný WP7 alebo WP8 telefón sa vám po prihlásení s týmto kontom automaticky nahrajú do nového telefónu. Následne môžete pridať ďalšie kontá, ako npríklad Facebook, ktorý rozšíri funkcie vašeho telefónu o ďalšie možnosti.

 

Takže sme prihlásili telefón do služby Xbox Live. Následne musíme v sekcii Settings skontrolovať nastavenia Locale. Dostaneme sa tam nasledovne: Settings -> Region & Language. Tu zachováme nastavenia English (United States), prípadne ich zmeníme na English (United Kingdom) v prípade, že sme si vytvorili UK Live ID. Iba jednu položku môžeme zmeniť na Slovak a tou je Region Format. Vďaka tomu budeme mať v telefóne dátumy, čas, menu € v slovenskom formáte.

 

 

3. Zune


Keď už máme telefón nastavený, pozrime sa na Zune. Ak ho ešte nemáte v PC nainštalované, tak si ho stiahnite zo stránky http://www.zune.net. Na to, aby ste mohli prehliadať aplikácie v programe Zune na PC musíme zmeniť Locale na PC. Nebude to mať žiaden badateľný dopad na to, ako bude vaše PC fungovať, iba tým presvedčíme Zune, že sa nachádzame v krajine, kde je Marketplace podporované. Nastavenie nájdeme v sekcií Ovládací panel -> Regionálne nastavenia -> Záložka č.2. Tu zmeníme našu lokáciu na krajinu, na ktorú sme registrovali naše Live ID.

 

Keď už máme Zune nainštalované a Locale nastavené môžeme pripojiť telefón prvý krát k PC. Riaďte sa pokynmi na obrazovke a nastavte si ako a kam sa vám majú synchronizovať vaše fotografie a videá z telefónu. Keď už bude pri tom, tak si nastavte aj Wireless Sync, vďaka ktorému sa vám bude telefón zálohovať do PC aj v prípade, že ho nepripojíte k PC po kábli, ale stačí ako ho dáte na nabíjačku a po 10minútach nabíjania sa automaticky spustí zálohovanie médií do PC.

 

Teraz môžete prehliadať sekciu Apps v Zune Marketplace aj na PC. Toto nastavenie budete potrebovať pri aktualizáciach celého systému Windows Phone 7.

 

 

4. Windows Phone 7 Marketplace


Keď už máme všetko nastavené, môžeme sa pustiť do vyhľadávania a inštalovania aplikácií a hier priamo z PC. Na inštaláciu aplikacií a hier z PC je potrebné mať telefón pripojený k PC cez dodávaný USB kábel.

 

 

5. Problémy


Ak ste pri sledovaní tohoto postupu narazili na nejaké problémy, neváhajte sa spýtať v diskusií.



Prístupov 10167
Kvalita článku
(100%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
The Harvest
[ 27.12.2010] (príspevkov 0)
Aplikácie a hry pre Windows Phone 7 - úv...
[ 25.12.2010] (príspevkov 2)
Destov výpredaj
[ 5.10.2009] (príspevkov 3)
Sector chatovacka
[ 14.4.2009] (príspevkov 48)
Moje ikonky
[ 6.3.2009] (príspevkov 30)
Kolektívna fotka
[ 27.6.2007] (príspevkov 2)
Fotogaléria
[ 20.6.2007] (príspevkov 3)
D&G
[ 2.12.2006] (príspevkov 4)
Ako to všetko začalo...
[ 17.11.2005] (príspevkov 11)